2007-10-29

The Wiggles


Ha már gyerkőc is van a kivándorló, vagy már kinti családban, akkor ez egy olyan tárgykör, ami kikerülhetetlen.

Ausztrália vezető pénzügyi lapja, a BRW ismét összeállította az Ausztrália tíz legjobban kereső show-személyisége, sztárcsapata listát: az első hely egy Wiggles nevű, gyermekek szórakoztatására alakult formációé (50 millió ausztrál dollár)

Nos arrafelé menet, már a repülőtéri felszállásnál Bankokban egy gyerkőc táskáján volt egy nagy piros autóban négy színes alak és Wiggles felírat. Ráéreztünk, hogy hamarosan az életünk részévé fognak vállni.

Melbourne-ben a 18 hónapos rokon kislány végigtáncolta a karácsonyi koncert dévédéjét. Kétszer. Megkértük a rokonságot, hogy adjanak már néhány filmet, amit itthon ki is próbáltunk. A gyerkőceink egy kukkot sem beszélnek angolul, de tátott szájjal végignézték a The Movie című filmüket. Többször. Majd egyik nap arra lettünk figyelmesek, hogy turn your head-re Ari megfordítja a fejét.

Ma közösen az egész család együtt (és interaktívan megnéztük) az egyik koncertfelvételüket és együtt táncoltunk rá. Fittnesznek sem utsó. Mosolygó szemek értékelték és harsány nevetések fűszerezték a családi délutánt. Csodálatos volt. Most már csak egy Holstennel kell a fáradságot nyugtázni (kintieknek mondon, a Carlsberg gyártja és Horvátországban már).

Nos Anyukák és Apukák tessék készülni és felkészülni: jőőőőőőn a Wiggles!

András

2007-10-26

Elkezdtük az orvosit.

Tegnap körbejártuk az orvosi vizsgálatok problémakörét.
Végül, mások tapasztalata és a nem túl bagy választékból, kiválasztottuk a Láng doktor praxisát. (összesen két lehetőség van) Beszéltem egy nagyon kedves hölggyel, aki a vizsgálat előkészületeivel foglalkozik aki elmondta, hogy mi a menet. Első lépésben az ÁNTSZ IV. kerületi épületébe kell kimenni, ott végzik a HIV tesztet. Bizonyára lehetne máshol, is de gyakran azokba belekötnek, tehát nem érdemes variálni. És persze rögtön kaptunk időpontot november 6.-ra az orvosi vizsgálatokra.
Informative: a HIV teszt 5000HUF+800HUF a vérvétel/fő, ha nem kell még aznap az eredmény, hanem ráér 3 nap múlva. A sürgösségi díj az 5000Huf-ot 8000-re tornássza fel.
Az orvosi vizsgálatok: 17000HUF/felnőtt, 10000HUF/gyermek.
Ma reggel a hídblokád ellenére nekivágtunk Pestnek. Sikerült kikerülni a nagyon nagy dugókat és viszonylag emberi időben haza is értünk.
A többi majd jövőhéten. Addig még össze kell szedni egy csomó papírt, ami a gyerekek meg a saját kórtörténetünket illeti.
Hát ennyi,
Ildi

Felpörögtek az események

Az infó az, hogy az új típusú vízumoknál (pl 176) most az október 2. feldolgozásnál tartanak, míg a régieknél 2006 december vége. Azaz lassul. Szerencsére beadtuk mégegyszer, így van kb. 3-4 hetünk, hogy összeszedjük a hiányzó iratokat. Holnap megyünk az ÁNTSZ-hez vérvizsgálatra (izgalmas lesz, ha lezárják az Erzsébet hidat) és kértünk időpontot Láng doktortól is. Budapesten két orvos van, aki a kivándorlóknak igazolást adhat, míg vidéken, ha jól tudom Szegeden van. Amire figyelni kell, hogy mindig a legutolsó nyomtatványtípus legyen kitöltve. Ez pl. a 26-nál a 10/07, erre figyelmeztett a doki is. Természetesen a Zoli automatikusan előre kitöltötte a pdf-eket.
Ezenkívül, a szponzorunk Erdélyben, Besztercén született, s neki kell a születési igazolványa is. A román hatóság erre közjegyzőnél tett felhatalmazással lehet eljárni, a bibi az, hogy ilyen állatfaj odalent nem él. Sikerült végül valamilyen hágai konvenció alaján elhozni a felhatalmazást (ami néhány száz dolcsi volt) és várjuk, hogy a román hatóságok hogyan hozzák a megigért 3 hetes átfutási időt. (2 eltelt)
Állitólag, ha az ügyintéző az elején rendesen összeállított anyagot kap, akkor a vízum látható közelségbe kerül.
Ráadásul november 3. IELTS teszt, igaz, mint másodhegedűsnek csak 4.5 kell.
Januárban repülni szeretnénk. Van egy kis Google Gadgetem a számítógépen, ami visszaszámol: most 91 napnál tartunk.
Ezenkívül ma megint beszéltem egy befektetővel a cégünk eladásáról, de csak a jövő héten jön haza. Gyerekek, nem kell valakinek egy térképkiadó?????
András

2007-10-25

Luca óvodás

Igen sűrű napunk volt!
Reggel azzal indult, hogy Luca lányunk ma először hivatalosan is belépett a kötelezettségek világába, beszállt a mókuskerékbe... óvodás lett!
Úgy kelt a reggel, hogy: "Juhééé megyünk óvodába!". Tündéri volt, gond nélkül bement, délben meg azzal fogadott, hogy már jöttünk érte?!
Remélhetőleg ez a lendület kitart... Nagyon örülünk, hogy feltalálta magát és főleg, azért, hogy jól érezte magát az oviban. Holnap lesz az utolsó szülinapi nekifutás. Viszünk egy kicsike tortát és megünnepli újdonsült kis közössége a nagy 3-at.
Ugyanakkor ez a nap a sokféle kezdet napja, mivel Bertók Zoli, ma adta be a második pályázatunkat a kivándorlás céljából. Reméljük ezúttal tényleg lendületbe is jövünk. Minden esetre van okunk reménykedni, hiszen már le is vonták a vízum díjját, ami a korábbi pályázatunk esetében még meg sem történt... Ott kuksol a sor végén és várja, hogy valaki kezébe vegye...
Sebaj, a lényeg, hogy új remény a gyorsabb vízum érdekében (a másik sor már több mint egy éves).
Ildi
...és lett nagy sírás-rívás ma délután. Úgy kezdődött, hogy A lányok bemutatták egymásnak az éppen tanult óvis játékokat, amit tanultak. Majd futkároztak egy sort a szobában, aminek az lett a vége, hogy Luca elvágodott és beverte a fejét. Felmentem (IELTS tesztet írok) és nem volt egy négyzetméter üres hely a földön, mindenhol játékok. Megkértem, hogy rakják el. később az Ildi is megkérte őket, s hozzátette, hogy ha nem teszik, akkor mennek a kukába. Természetesen annyira vették komolyan, mint a tüntetők a rohamrendőrök felszólításait. Na, kiüresítettem az irodai kukámat, megmostam a szemétlapátot és felmentem. Utolsó felszólításra sem raktak rendet, mire megtöltöttem a kukát. Most tűzszünet van, meg van igérve a javak visszaszolgátatása, ha rendet raknak. Ebben a percben hívtak fel. Eredmény: rend (egy két játék ... még beseperve az asztal alá... de azért összehasonlítani nem lehet).
Ítélet: amnesztia. A játékok megúszták.
András

2007-10-24

Kis élmények még Melbourne-ből

Tudom, hogy lehet, hogy én vagyok tudatlan, de még eddig nem láttunk ehhez hasonlót. Ez az infralámpa a fürdőszoba kelléke volt Ausztráliában, de nem csirkéket keltet ki, hanem gyorsan meleget csinál. Nekünk nagyon tetszett, főleg azért is, mert kora tavasszal jártunk ott.
Ha minden igaz ma be lesz adva a második (176-os) vízumunk, mert úgy látjuk, hogy a szeptember 1. utáni elbírálás gyors, míg a másik lassul. És már nagyon mennénk.
András

2007-10-21

meglátogattak Zaráék...

...és nagyon jól éreztük magunkat velük. Ebédre túrós puliszkát készítettünk, ami egy igazi erdélyi ínyencség puliszkával (kukoricadara), juhtúróval és sültszalonnával. Sok-sok tejföllel nyakonöntve. Sokat dumcsiztunk (jó tudni, hogy nem mi vagyunk egyedül a kivándorlás azon motivációival, amiről azt gondolnánk, hogy egyedül vagyunk), majd sétáltunk egy kört a tatai Angolparkban. Milu tök jól kijött a lányaimmal (A Lucát többször meg ölelte-fotómelléklet amint Zara átküldi), alig lehetett hazavinni. Jó volt a mai nap.
András

2007-10-19

Szülinapi Zsúr


Ma volt Lucának a 3 éves szülinapi zsúrja. Tíz meghívott gyerkőccel. Persze készültünk. Nyimnyammok, üdüdük és mindenféle társas foglalkozás. (képzeld Rita, megcsináltuk a féltojástartós hernyót...12x) Terveztük, hogy egy negyedórás bábozást is csinálunk, és csak mellékinformációként megemlítettük a gyerkőcöknek. Aztán az idő valahogy elszállt és a "forgatókönyv" megírásáráa se jutott idő. (az alapgondolat megvan azért, a címe "A Mese" lesz és az első meséről fog szólni) Na, mit gondoltok, mivel fogadtak minden vendéget? "Képzeld, lesz bábozás is!" No, megúsztuk. A kicsi lányunk ragyogott és fürdött az őt körülvevő szeretetben. Távosáskor a gyerkőcök egy része: " Anyúú, Arikáék elköltöznek Ausztriáliába" felkiáltással világosultak fel gyerkőceink jövőéről.
Ma befizettük a második vízumpályázatunkat. Na, ez a háromszázezer Ft lenullázta a cégünket. Kifizettük a július óta nem folyósított fizetéseinket, így sikerült a bankszámlánkat feltölteni. Biztos vagyok benne, hogy, ha ezzel csak 1 hónappal hamarabb kinnt vagyunk, akkor már anyagilag is megéri.
Ma átlépte a blogunk a szeptember közepe óta mért (és földrajzilag is behatárolt) ezres olvasószámot. Köszönünk mindenkinek a támogató szavakat, bátorításokat, reméljük, s célunk, hogy mindennapjaink megosztása mások számára is lehet hasznos, akár élvezetes is.
Ma kaptunk postán Zaráéktól ajándékba egy könyvet Ausztrálliáról, amit most is Ildi olvas. Köszönjük szépen. Szombaton meglátogatnak, jó lesz álmodozni a jövőről. Sokan azt mondják, hogy hülyeség felnőtt fejjel álmodozni, pedig csak azt mondom, hogy csakis az álmok, tervek tartanak életben. Ha nem lennének álmaim, s időnként mégha gyerekesek is, nem bírnám ki. Csak így műxik. Aki tud olvasni a sorok között, az tudja, miről beszélek. Az álmoknak, vágyaknak elég komoly teremtő ereje van.
Ma egy jó nap volt.
András

2007-10-17

Elvitte a cica a hangodat?

Ma reggel András úgy ébredt, hogy suttogni is alig tudott! Mira a mindig csicsrgő Luca lányunk rácsodálkozott, hogy nem hallja Apucikát. Mondtuk neki, hogy elvitte a cica az Apucika hangját. Kis gondolkodás után a mi legkissebbünk, igen komoly aggodalmas arccal és felvont vállakkal megkérdezte: "és nem lehet megkérni a cicát hogy hozza vissza Apucika hangját?".
Így aztán a hangmentes délelőtt mellett vidáman indult a napunk.
Ildi

Depis nap

Gondolom, hogy ez mindendinkél előfordul, aki hasonló döntésre jut, mint mi, amikor szembesül azzal, hogy mennyire távol van a céljaitól. Persze ehhez minden közrejátszik. Kb másfél hete vagyunk Magyarországon, azóta érik ez a nap. Kell ehhez a napi élet felfogása, amikor a hazug, korrupt kormány tisztításról beszéljen. Kell a tudatosulás a mai bevásárlásnál, hogy az olaj 360 Ft felett van már (és a póén: egy vásárló max 2 kartonnal vásárolhat). Fel kell ismerni, hogy a szeptember 1.-i bevándorlási szabályváltozásnál (mi aug. végén adtuk be) az utánuk beadók azonnali reagálásban részesültek, mig mi akár egy évig várhatunk (Bertok Zoli szerint tíz évvel ezelőtt a változásnál a régieknél 3 év is előfordult).
Ez pedig azt jelenti, hogy mégegyszer be kell adni, ami kb. 330000 Ft pluszköltséget jelent, ami félre volt az Adu Ásznak (aki mindent visz----APEH). De leszarjuk. Majd lesz valahogy. Aztán a helyi iparűzési adó, ők szeretnék, hogy a tavalyi év után fizessünk előleget. Mi? Amikor a bevételük a harmadára esett. Ezzel lenullázodunk, de korrekt gazdasági számítással, ez befektetés. Ha csak egy hónappal is megrövidíti az ittlétünket, akkor már megéri.
Zárójel. Ma elvittem az autónkat (Citroen C4 Grand Picasso Exclusive) a húszezres szervízbe. A kereskedőkkel egészen közeli viszonyba kerültünk még a vásárláskor, még a C6-os bemutatóra is meghívtak (mi voltunk a tök a dinnyeföldön-Lator idézet). Most elmeséltem nekik, mit szándékozunk tenni. Mit mondanak? Nem tudják, ki a merész, mi akik elmegyünk, vagy ők, akik maradnak.
Nagyon mennénk.
De vannak a jónak apró csírái is. ÉDESANYÁM aki mindeddig ellenezte kivándorlásunkat, a tegnap elfogadta, hogy elmegyünk. Azt mondta, hogy max . Thaiföld helyett Ausztráliába jönnek.
Már vannak vágyaim is. Lehet, hogy gyerekesek, de vannak. Annak idején, amikor cégünk (PannonCart, kíváncsiaknak http://www.pannoncart.hu/ ) nem ment jól, vagy tanulás miatt nem volt igazán bevételünk (egyébként most is tanulunk, mindketten a doktori előtt állunk) akkor a depis pillanatainban volt egy-egy elérhetetlen vágyam, legyen az egy autó, vagy kütyü. Most nincs. Max., kint egy Prius (ilyenkor felhördül a 3literes Holdentulaj).
És történnnek jó dolgok is. Ma felhívott a Rita és megigérte, hogy akár naponta lelket önt belénk. Ildi elpityeredett.
Ma láttam egy madárpókot Citroen szalonban mellettem. Mi ez egy Redback mellett... :-)
András

2007-10-15

Bevásárlókosár összehasonlítás 1.

Gondoltunk egyet és a legutobbi bevásárlásunk blokkja alapján megnéztük, mennyibe kerülne egy hasonló ausztrál bevásárlás. Az összehasonlítás a teljesség igénye nélkül készült, s tudni kell, hogy odalent a bevásárlóközpontok általában drágábbak, mint a boltok (mert mindent egyszerre megkapsz), nálunk viszont a bevásárlóközpontok olcsóbbak (mert a beszállítókat alacsony árszinvonalra "ösztönzik") . Ha nem sikerül elolvasni, kattints a képre.
András


2007-10-12

Megoldottuk a Luca gondot!

Azt gondolom, hogy a szülők egyik legnagyobb erénye, hogy a csemetéik körül kialakult konfliktus helyzeteket képesek elsimítani, megoldani. Kedden napközben kipattant az isteni ötlet, hogy miként fegyverezhetnénk le a mi kis tündérkénket...
Tudni kell, hogy mivel Arika oviba jár, és házunkban van elég szabad szoba, mind a két kiscsaj eddig külön szobával rendelkezett. Nekünk viszont az jutott eszünkbe, hogy a probléma forrása pillanatnyilag valószínüleg a Luca magányosságából fakad a szobájában. Így összeadtuk az egyet a kettővel, mert persze kb egy hét múlva már Luca is ovodás lesz, és az az ötletünk támadt, hogy költöztessük össze őket.
Meg is történt. MEgfelelő tálalás mellett, kitörő örömmel fogadták a csajok a hírt.
Azóta egy szobában vannak. Van kis veszekedés, fenyegetés meg egyebek az elalvás körül, de nem vészes, mindneki időben elalszik és láss csodát - Luca átalussza az éjszakát!!!
Hát ennyi. Végre mi is alszunk. :)
Ildi

2007-10-09

és az első itthoni napok.

Ha valaki azt hiszi büntetlenül három hétig itthon hagyhatja gyerekeit, nos ... az téved.
A helyzet az, hogy nem is tudunk haragudni a műsor miatt. Luca, amióta itthon vagyunk, minden éjszaka valamikor 4 és 5 között úgy gondolja, hogy most már igazán lehetnénk vele is egy kicsit. Pontosabban, ő majd pihen, miközben nekünk változatos feladataink lennének körülötte, mint: őrizzük az álmát (ha elaludt, akkor is ha otthagyod 2-3 percen belül felébred és hív, aza sikít), simogassuk, mert ugyebár akkor bíztos hogy ott vagyunk mellette, vagy csak egyszerüen legyünk ott. Arika persze közben alszik. És mivel iszonyatosan sikít a törpilla, nem is nagyon vagyunk alkú pozicióba... mert a nagyobbiknak aludnia kell, ha lehet.Időnként a hidegvizes zuhany vagy arcmosás ad 1-1 órát, de aztán minden kezdődik előlröl.
Ez van. Eddig nem is volt annyira gond, mert az átállás miatt kissé korábban pattantak ki a szrmeink, de azért most már nem bánnánk ha véletlenül egy teljes éjszakát átaludna.
Tudjuk, hogy miről szól ez az egész, és nem is haragszunk rá. :)
Reméljük, nem állandósul ez a helyzet.
Még egyszer, ha valaki azt gondolja, hogy egy majdnem 3 évest büntetlenül otthon hagyhat 3 hétre, azt most ki kell ábrándítanunk, NEM! Azért kicsit reméljük, hogy azért ő is elunja.
Ildi

2007-10-06

visszajöttünk, visszamennénk

Megvolt az utazás legnehezebb része, a visszaút. Az első fejezet, Bankokig az ausztrál fapadoson a Jetstarral. A beszálláskor, Melbourne-ben mérték a kézipoggyász súlyát, a megengedett 7 kg volt, de nekünk az egyik 14 lett. No worries, vegyünk ki belőle valamit, tegyük egy külön tatyóba, úgy átmehet. A határellenőr megkérdezte, hogy kitöltöttük a kiutazási cetlit, majd nemleges válasz után, no worries, menjük utána hozzá. Mikor visszamentünk, ő foglalt volt, de megszólat a kollegina, no worries, nála vannak a beszállókártyáink már. A többi utastól eltérően, mi kaptunk takarót, kaját. Sört pl. nem. Úgy döntöttünk, hogy kibérelünk egy kézi videotékát, sikerült is 3 jó filmet megnézni. Aludni, nem aludtunk szándékosan. Sikerült megint ablak mellé kerülni, szép volt a táj. Bankokban megint jócskán vártunk a másik gépig, de jó volt kajálni. A kaja finom és rendkivül olcsó. Utána haza a Malévvel. Szerencsére üres volt, így mindketten jót aludtunk, talán az átállást is megkönnyítve. Bár most dél elmult, már álmosodunk. És kissé le vagyunk lassulva.
A gyerkőcök nagyon örvendtek nekünk, még most is a nyakunkban lógnak, ha tehetik. Arika, az éjszaka is lecsekkolt. Örvendtek a sok játéknak, meg többször megnézték a két kis videót, amit nekik készítettünk. Az egyik a kengurúetetés és simogatásról szól, a másik pedig a Nóri és Máté videóüzenete nekik.
Ma délelött kiugrottunk kaját venni, érdekes, hogy kb. 50%-al többe került az a kajamennyiség, amit vásároltunk, mint amennyi kp.-t vittünk (10000Ft) és kézben ki tudtunk vinni az autóig. Ez azért kicsit sok. Most már értem, hogy kivonják az 1 és 2 Ft-ost a forgalomból. A pénztáros valamiért aggódott, Ildi szólt, hogy sugjam oda, no worries. :-)
Az igazság, az, hogy ha holnap beragasztanák a vizumot, akkor azonnal utaznánk vissza. Akár üres csomaggal is.
András
Nos,

2007-10-02

Seta Melbourne-ben

Ma a zoldebb reszet jartuk a belvarosnak. Bevonatoztunk a Flinders allomasra, ahonnan sikeresen ki is jutottam. Ezt azert mondom, mert elso alkalommal nem ment at rendesen a jegyem az ellenorzo keszuleken, majd egy no worries hallottam es megoldottak a problemam. De mar ment, mint a karikacsapas. Aztan egy picit a Swanston Streeten vasarolgattunk, foleg haza kis ajandekokat. Aztan villamossal elutaztunk (nem kell nagy tavolsagra gondolni) a Shrine of Remembrance-ig, ami egy vilaghaborus emlekmu.

Szabadon latogathato, es a felso erkelyrol remek panoramakepeket lehet csinalni. Itt mar Ildi nem erezte a legjobban magat, ezert letettunk a botanikus kertrol, igy a parkon atsetaltunk az allomasig. Hogy milyen gyonyoru, azt nehez kifejezni, latni kell. S raadasul meg tavasz is van.
Az igazsag az, hogy kezdunk elfaradni, igazan aktiv volt ez a harom het. De ha ki akarunk vandorolni, akkor isteni dolog volt, a hiszem ha latom. Mondhatjuk, hogy ez volt az ausztral eletunk demo verzioja. Holnap a kis csaladi korben lesz egy vacsora, oszt csutortok repules.
Istenien ereztuk (erezzuk) magunkat, s koszonunk mindenkinek mindent. Fantasztikus volt. Baratokra leltunk, s varjuk, hogy visszajojjunk. Megszerettuk ezt az orszagot.
Biztos vagyok, hogy Magyoroszagon, majd leulepszenek az elmenyek, gondolatok, folytatni fogjuk a tortenetunket.
Vegul egy latkepAndras

2007-10-01

Az elmult napok

Sajnos az idojaras az elmult ket-harom napban nem nagyon tartott velunk, ezert nagyon nagyokat kirandulni nem tudtunk :(
Ellenben csaladlatogatasi es baratlatogatos programunk volt. Ami a csaladlatogatast illeti, kellemes delutant illetve estet toltottunk egyut. Azonban ami erdekes volt szamunkra, hogy itt kaptunk eloszor komolyabb informacio mennyiseget a melbourni Magyar hazrol, meg az itteni magyar kisebbseg tevekenysegerol. Arra a kovetkeztetesre jutottunk, hogy igen gazdag programlehetosegek adodnak, es valojaban mindenhonnan azt halljuk, hogy csak tessek majd vallalkozo szellemisegu lenni es programokat szervezni! Azt gondolom, hogy ez egy igen pozitiv dolog. Ugyanakkor ellatogattunk a Magyarhazba, igen szep nagy epulet, tehat igencsak rajtunk, fiatalokon, mulink a dolog... Ami meg megragadott bennunket, az a templom volt. Sehol a vilagon ilyen szepen nem fer meg egyutt jobban tobb vallasi felekezet. Nemcsak a helyhasznalat szempontjabol, hanem szimbolikaja szempontjabol is. Azaz, a templom tetejen ott a kereszt mellett a buzogany is... Szoval erdekes tapasztalat volt.
Aztan, hogy a latogatasok soranal maradjak, tegnap meglatogattuk itteni ozi baratainkat is. Ismet kellemes meglepetesben volt reszunk. Nem csak a felszines kedvesseggel talalkoztunk, hanem barati kozeledessel es a videkre jellemzo elozekenyseggel. (Szerintunk meg lassabban is beszeltek a kedvunkert. :) ) Igen kellemes estenk volt egy jo kis megalapozasa egy jovendobeli baratsagnak.
Kozben pedig, jartuk Melbourne-t. Jartunk az eddig legnagyobb latott piacon, a Queen Victoria Market-en. Errol csak annyit, hogy terdig lejartuk a labunk. Meg volt minden. Alkudozas, bowli, minosegi aru, sok kacat es sok hasznos cucc, mind egy HATALMAS piacon. Azt hiszem ezt jobban korulirni nem lehet.
Ma ismet keszulunk le a St. Kildaba a partra. Meg egyszer megnezzuk az oceant kozelrol, no meg teljesitenunk kell egy ket erdekesebb hazai kerest is :)...
Ildi

A kepet utolag mellekelem, hogy a tervezett partitura sikerrel jart. Okt. 2. Andras

Persze-persze elsiklunk fontos dolgok mellett. Azaz, hogy erezhetoen alakul Apuci angoltudasa, ez mar abban is latszik, hogy en alkudtam a melleny arat 25$-rol 20-ra.
Az is kimaradt, hogy penteken megneztuk az erre jaro Guggenheim kollekciot a Szepmuveszeti Muzeumban. Csucsszuper volt. Hat nem unatkozunk.
Andras

Keresés ebben a blogban