2009-08-04

Eltüntünk...

Vagy mégsem?
Kicsit sűrű volt az elmúlt időszak. Mielőtt bárki megkérdezné, számunkra érthetetlen okokból még mindig nem költöztünk. Igazából valahol a földhivatalban van elakadva a dolog. De reménykedünk a gyors költözésben...
Szóval a ház mellett egyéb gondjaink is akadnak.
A legnagyobb gondunk, hogy végre megtudtuk mi a különbség az állami és a magániskola között. Sajnos. Félreértés ne essék, ki lehet fogni igazán jó állami iskolát is, csak... ritkán. Úgy tűnik, hogy mi igencsak melléfogtunk. Sajnos az iskolánk a sok ígéret ellenére nem tett semmit és igazából ennek a tanévnek az elején kezdett el feltünni, hogy látványosan nem történik semmi és még az is elmaradt ami már megvolt, mint például, megvonták az angol nyelvoktatást Aritól. Persze ez sem úgy derült ki, hogy mondjuk kaptam egy levelet, vagy felhívtak, hanem Arika félmondataiból. Ezek után elkezdtem kérdezősködni, kissé tolakodó lenni. Sajnos az iskola annyira kapta csak össze magát, hogy a már meglévő heti 1 óra mellé hozzácsapott még egy változó időtartamú de minimum 1 órás foglalkozást. Mielőtt bárki megkérdezné, nem szakemberrel, hanem úgyenevezett tanársegéddel. Hosszas nyüstölés és kérlelés után elvégeztek valamiféle inteligencia tesztet, amiből kiderült, hogy jééé tényleg okos a gyerek, nem csak az anyuka mondja. Ekkor már más utakon jártunk, azaz mi. Szerencsére ismeretségünk van már, és elkezdtem körbejárni a témát így hamarosan elkerültünk egy logopédushoz majd egy foglalkozás-terapeutához. Mindekettőről csak áradozni tudok. Bizony! Szóval, még mielőtt az iskola "rádöbbent" hogy okos a lányunk már az asztalukon volt egyik másik szakember szakvéleménye is. Sajnos mindenben van egy nagy fék. Egy komoly általános felmérésre lenne szükség, de ha azt nem az iskola csináltatja, akkor sajnos úgy 1000AUD-ba kerülne, amit most még nem igazán tudnánk megengedni magunknak. 4 hónap után végre összeült az iskolában az a társaság aki elméletileg foglalkozik Arikával. Az egyetlen pozitív dolog benne az volt, hogy végre eldöntötték, megcsinálják ezt a kivizsgálást. Azóta talán kicsit jobban figyelnek rá sé röpke egy év után végre van kommunikációs füzetünk... Kicsit fonákan csináltak mindent, hogy miért? Ki tudja. Tény, hogy miután kifejtették, hogy túl sok további fejleményre ne számítsunk, hiszen több mint 40 problémás gyermek van az iskolában, elkezdtünk iskolát keresni.
Azt hiszem ez a része lehet mindenkinek érdekes a teljes történetből. Talán ha nem így alakul, akkor nem is kellett volna ennyire körbejárni a problémát.
Tudni kell, hogy az iskolák 90%-a valamilyen szinten működtet integrációs programot aminek szerves része az angoltanulás és a szocializáció probléma mentes gyermekeket helyben integrálják az iskolák. Van persze ez alol kivétel is, amikor egyenest nyelviskolába küldenek, ami nem rossz, ha nem a te gyermeked az egyetlen kék szemű szőke gyermek a társaságban, mert akkor bizony sokkoló tud lenni.
Amikor mi iskolát választottunk, e program megléte igencsak szempont volt. Az már más lapra tartózik, hogy csak üres ígéret volt tartalommentesen, ezt sajna amíg benne nem élsz addig nem tudod meg.
Az iskolák, ha az anyagi helyzetüket tekintjük 3 kategóriába sorolhatóak. Vannak a katolikus iskolák. Ezek vannak a legjobban megfinanszírozva. Vagyis ha kell, ők tudják a legtöbb anyagi segítséget nyújtani, értendő ez alatt a fejlesztő foglalkozások sora. Ezután jönnek az állami iskolák. Elméletileg igen komoly szeletet kapnak a tortából, sőt vannak területek ahol több a támogatás mint a katolikus iskolák esetében. A sor végén vannak az úgynevezett független iskolák (independent school). Sajnos ezek kapják a legkevesebb pénzt, viszont szerintem a természetes szelekció miatt ezek a legerősebbek a sorban. Vagyis, egy független iskola általában a jó teljesítményre hajt. Viszont, nehezebben tudja segíteni az Arikákat, hacsak a szülőnek a zsebe nem tágasabb, mert biza komoly fogyatékossággal élő gyermekeket is felvesznek a normál iskolába. Ja, erről jut eszembe, a kisegítő iskola majdnem minden esetben az igen alacsony szellemi képességű gyermekeket foglalkoztatja. Mindenki mást úgynevezett "normál" iskolában nevelnek.
Jut eszembe, MINDEN amit mondok Viktória államra értendő, mert sokminden tud változni államról-államra, vagyis ez a mi itteni tapasztalatunk alapján összeállított eszmefuttatás.
Következtetésképp katolikus iskolát keresünk. Míg az állami iskola ugyebár ingyenes, a jobb független, a legolcsóbb helyen is minimum 4000AUD/év, de inkább a 6000AUD/év-nél kezdődik, és mondanám, határ a csillagos ég, 23-28-ezer dollár/év. Addig, a katolikus iskolák az abszolút sztársulikat leszámítva, elérhető árban futnak. Vagyis elemi iskolában kb. 1200-1300AUD/év és per család! Ami nagyon fongtos míg az előbbi árak gyerekenként értendőek. Szóval mindennel együtt, két gyermekkel meg lehet úszni a telejes évet 1500-2000AUD/év-ből. ÉS, ami fontos, hogy nem rossz iskolák, sőt! Jól oda kell figyelni, hogy mondjuk ne kertészkedés legyen matek helyett a tantervben, de a legtöbb katolikus iskola jó. A keresztény nevelés mellett a szigorúbb, de embercentrikusabb oktatás ígéri. Hogy ez pontosan mit jelent, arról majd legfennebb egy év múlva beszámolok. De az biztos, hogy embercentrikus és nagyon odafigyelnek a gyermekek szükségleteire és fejlődésükre, ezt már sokfelől sokminenki mondta és miért ne hinnénk el?
Csak, be kell jutni, ami ugyebár megint nem egyszerű, ha az ember fia még részleteiben sem katolikus, ortodox, görög katolikus... Vagyis, várólistán vagyunk. Ha minden katolikus gyermeket felvettek, akkor jöhetünk mi, annyi előnnyel, hogy ha meg vannak a gyermekek kersztelve mégsem a legutolsók vagyunk a priorításlistán.
Szóval most várunk és igyekszünk legalább 2-3 iskolába bejelentkezni, hogy ne kelljen még egy évet itt töletni a meglévő iskolánkban.
Hát, ennyi. A ház mellett teljesen lemerített ez az egész ügy. De, legalább látjuk az alagút végét :). Legközelebb írok kicsit a mindenféle terápiáinkról.

Közeben meg Arika kerek 7 éves lett. El sem hiszem... És sikerült egy csudaszép vagyis, fantasztikus élményt szervezni neki. Elmentünk egy farmra és pónilovagolás meg állatsimogatással telt 3 eszméletlen óra. Persze ott voltak a kis barátaink is.

Arika talán még ilyen boldog nem volt életében!
Isten éltessen, így megkésve is tündérkém!!!


Ildi

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hát, nem egyszerű ez az iskolaválasztás-dolog! :( Bárcsak könnyebben és gördülékenyebben menne!
Házikó-ügyben kitartás!Szorítunk nektek!
Isten éltesse a nagylányt!!!

Üdv,
Eniék (Szalma család)

Susane írta...

Bar az en leanyom nem szoke es kek szemu, hanem barna es zold szemu, de szinte szorol szora atereztem amit irtal. Kicsi lanyom, Zsofi (11 eves) is azzal jott haza a sulibol, hogy a kulon oran rajta kivul mindenki szines boru, es ez ot zavarja. Ilyenkor mit tehet az ember? Amugy vannak szines boru baratnoi, indiai, neger. De ez megis mas.
Mi is public school-ba jarunk, Sydney-ben. Es velunk is ugyanez tortent. Tavaly juniusban kezdtuk a sulit, akkor meg minden nap elvittek Zsofit angolozni. De iden Februartol mar csak hetente egyszer, es akkor is sokszor elmaradt az ora. Vagy a tanar sokszor megtartotta az orat, Zsofi nelkul. Ot nem vitte.
Epp keszultem bemenni az iskolaba reklamalni, amikor Zsofikam megoldotta a dolgot. Osszefutott a tavalyi angol tanaraval es elpanaszolta, hogy nem viszik kulonorara. Igy a tanitoneni megigerte neki, hogy a kov. felevtol kezdve atkeri az o osztalyaba. Es igy is lett. Most mar 3x egy heten angolozik.
Kitartast es sok sikert.
Zsuzsi

Kanga írta...

Sziasztok, jó rég jártam itt, mert nagyon eltűntetek.. De gondolom, valaki majd elolvassa amit irod ide: szerintem jó döntés a katolikus iskola, az én gyerekeim is oda jártak (ill. már egyetemista, a másik 11.osztályos). Arra figyeljetek, h. ne legyen túl kicsi a suli, mert azok kevesebb pénzt kapnak, de túl nagy sem, mert abban elveszik a gyerek.. Kb. 400 fő körüli az ideális, remélhetőleg a háromban van ilyen.. Attól is függ, mennyi szines gyerek van az osztályban, h. milyen kerületben él az ember. Felétek az alacsony(abb) házárak miatt több az új bevándorló, akik manapság Ázsiából és Afrikából jönnek. Ez van. Talán a katolikusban egyenletesebb lesz a közösség. Drukkolok, s biztos vagyok benne Arika be fog kerülni. Járjatok be kicsit gyakrabban a suliba érdeklődni, meg hintsétek el, szivesen részt vesztek szülői csoportokban, working bee-n, kantinban segiteni...

Keresés ebben a blogban