2009-03-29

Háztűznéző

Először is megköszönném a jókívánságokat, jól estek. Másodsorban köszönöm Anyucinak az életem első meglepetésbuliját.
Nos, most cspajunk a lovak, akarom mondani házak közé. Itt Ausztráliában, az egyébként magas fizetés örömét a lakhatás költsége csorbítja némileg. Azaz, ha veszel, ha bérelsz akkor mindenképpen elég sok megy rá a családi kasszából. Szabadon választható, megvan mindkettőnek az árnyoldala.
Ha bérelsz, akkor nem a tied és egy szeget sem verhetsz a falba és jaj neked, ha cipővel lépsz a szőnyegre sok helyen (villámlátogatások, azaz inspekciók kukkanthatnak az életedbe).
Ha veszel, akkor tiéd a vár, de a felelőség és a bankárvilág uralma is. De legalább részben magadnak fizeted (a többi a kamat-igaz, most elég jól állunk errefele ebben a témában).
Nálunk, amikor kiderült, hogy a fizetésem nem alkalmas arra, hogy megvegyük az eredetileg elképzelt házat, beindult a keresőmotor. Végigelemeztünk minden lehetséges megoldást. A főbb csapásvonalak, amelyek szóbajöhettek használt vagy új, az utóbbiban a pedig a kész új, vagy a telek és mi építünk rá kunyhót volt.
Érdeklődők böngészhetik a realestate.com.au, vagy a mypakage.com.au, vagy a domain.com.au oldalakat.
A használt ház esetében közelebb kerülhetünk a belvároshoz, no azért ennek is vannak anyagi korlátai, meg perste minőségiek is. Megvan annak a veszélye is, hogy csak olyan vidékre csöppensz, ami már nem multi-, hanem monokultúrális és ez főleg más jellegű életvitel megszokását jelenti. Ott van még például az aszbeszt veszélye, ugyanis anno ez jelentette a csempézhető felületeket.
Új ház esetében igaz távolabb kerülsz a belvárostól, de nagyobb az esélye, hogy a Született feleségek típusú környezetben fogsz élni.
Fontos szempont még a közlekedés is, vasút és autópálya nem hátrány. Ez utóbbi esetében sem hátrány, ha van alternatív megközelítés, mert egy világvárosban a freeway átalakul nemes egyszerűséggel parkway-ra.
Legyen jó iskola a közelben és bevásárlóközpont is legyen kőhajításnyira.
Nos a fentieket nagyon jól lehet modelezni szakmánk vadhajtásával a GIS -el (térinformatika), csak beírnánk a keretünket-igényeinket és megmutatná a házunkat. Na, de nem minden ilyen egyszerű.
Így jutottunk el a jelenlegi házhoz (hosszú kutatás után), kétszer is megtekintettük kivülről, majd vasárnap eltöltöttünk benne röpke három órát.
A ház JGKING féle, ami abban tér el a hagyományos ozzi háztól, hogy fa helyett fémvázas. Így a termeszek se rágják (majd a rozsda...), max egy faraday kalitkában várjuk bátran a villámcsapást.
Van hozzá 3 napelem, a fürdővizet (a gyerek nélkül) átalakítja vécéöblítővízzé és van hozzá egy 1000 literes esővíztároló. Meg járt hozzá minden ablakra sötétitő, ami nem két cent, ahogy itt mondanánk.
A részlete annyi lenne, mint egy hasonló kategoriájú albérlet, ezért is érdemes lenne belevágni. Igaz a telefont elfelejtették bekötni, de erre, és még sok más kérdésünkre csak a jövő héten kapunk választ.

A környék. A ház egy körforgalom mellett van a sarkon, a fenti kép az átellenben van.
A ház, még oldalkerités nélkül.

Ez a nappaliból a konyha felé kép lenne.
András

Nincsenek megjegyzések:

Keresés ebben a blogban