2009-01-05

Egészségügyi magánbiztosítás

Még mindig van elmaradásunk a tavalyt illetően. Lógunk egy rövid kis beszámolóval a Luca táncbemutatójáról, de ami késik nem múlik :).
Ma viszont más témáról szólnék, ha már lefutottam a megfelelő köröket. Az a bizonyos private health insurance, azaz magán egészségügyi biztosítás.
Alapjáraton ugyebár ott a Medicare ami biztosít minden alap ellátást. De ha már kórházról van szó, akkor bizony előkerülnek a várólisták és egyéb rémtörténetek. Én azt gondolom, hogy a magánbiztosítás rendszere itt olyan szerepet kap, hogy így saját magadat támogatod. Vagy, ez lenne az intézmény létesítésének alaprugója.
Hogy valami jól vagy rosszul van-e megalkotva, arról még korai lenne véleményt alkotni. Azt viszont tudom, hogy a buktatókról, csendben szóltak és ha nem olvasom végig a hivatalos levelet, akkor bizony hamarosan meglepődnénk.
A helyzet az, hogy teljesen nem világos, hogy mi lenne ha, de.
A friss bevándorlónak kerek egy éve van, hogy eldöntse saját számláján gyűjtögeti a pénzét arra az esetre hogy baj van, vagy köt egy egészségbiztosítást. Az első opciónak sok apró kis buktatója van.
Első sorban bár pontosan nem tudom miként, de adó vonzata is van a biztosítás hiányának. Másodsorban, ha baj van, mindent neked kell állnod. Itt nem a Medicare által fedezett dolgokról beszélünk, hanem az egyebek, mint pl. a kórházi tartózkodás, rehabilitáció és még sok sok más amire az ember egészségesen nem is gondol. Nem ennyire látványos, ugye a fogászat. Biztosítás nélkül kisebb vagyon és még úgy is, hogy van biztosítás, komoly érvágás lehet.
Ha az ember fia eldöntötte, hogy saját zsebre játszik, akkor bizony egy éven túl jobban teszi ha nem gondolja meg magát, mert az igazi érvágás ekkor következik, főleg ha elmúlt 30 éves. Ugyanis, ha ez az egy éven túl kötöd meg a biztosítást akkor az alapösszeg mindig annyiszor 2%-al nő mint ahány évvel múltál el harminc. Szóval, ez azért tud fájni, ha mondjuk negyvenhez közeledik valaki. Azt sajna nem tudom, hogy az állampolgárság után ez hogy változik, de nekünk addig is van gyerekekkel 3,5 évünk. Szóval, ha biztosítást akarsz kötni akkor azt mindenképpen az első év során tedd.
Ami a biztosítást illeti, legfontosabb tudnivaló, hogy megkötés után nem mindenben fedez azonnal. Például, ha gyermeket vállalnál akkor legalább egy évet biztosítva kell legyél előtte. Van aminél két hónap a várakozási idő és van ami azonnal elérhető. A biztosítást nyújtó társaságok között is érdemes szétnézni, mert különböző igények más és más anyagi terhet jelentenek egyik vagy a másik biztosító társaság esetén.
A másik kellemes élmény ma az autóbiztosítás megkötése volt. Tudom, kicsit későn tettük, de megvan. Elsősorban a gyerekeket leültették és adtak nekik színezni valót, hogy lefoglalják őket. Itt már ugye egy anyuka szája bizony fülig ér. A másik kellemes meglepetés az volt, hogy már mától biztosítottak vagyunk, bár van 21 napos gondolkodási időnk. Vagyis ha 21 nap múlva nem fizetjük be a megfelelő összeget, akkor nem jött létre az üzlet. Vagyis még mindig körülnézhetünk a piacon.
Mielőtt bárki megkérdezni, hogy olcsó-e. Nem. Egyik biztosítás sem olcsó, de ha baj van akkor az még többe kerülne. Vagyis megéri. A másik dolog, meg, ha két ember dolgozik, akkor kifizethetőek ezek az összegek.
S, ha más az autó biztosításnál tartunk, tudni kell, hogy kétféle biztosítás van. A third party, lényegében az otthoni kötelező biztosításnak megfelelő. De nem teljesen. Azt hiszem nem is tudnám pontosan megfogalmazni miért. Kicsit másabbak a feltételek. A másik opció a comprehensive biztosítás forma ez az ami igazából nemcsak az okozott de a saját károdat is fedezi. Ha jól értettem, itt nem neked kell vacakolnod a másiktól való behajtás és egyebekkel, mert ha a biztosító a beszolgáltatott adatok és egyebek alapján megítéli azaz kifizeti a károdat, onnantól igen hatékony módszerekkel be is hajtja a saját pénzét.
Nem kértek semmilyen igazolást, hogy mennyi ideje vagyunk balesetmentesek. Nem vették szemügyre az autót és nem fotózták le... elmond ez valamit?! Megbíztak abban amit bediktáltam. Ennyi. És már ott is voltunk az ajtóban meglevő biztosítással.
Hát ennyi.
Azaz mégsem. Hiszen holnap érkezik, a gyerekek legnagyobb örömére Babi mama és Andi tata.
Ildi

Nincsenek megjegyzések:

Keresés ebben a blogban