2008-11-09

Mosódió

Már Magyarországon eljátszadoztam az ötlettel, hogy mi lenne ha valahogyan csökkenteném a háztartásban használt vegyszerek számát. Akkoriban több barátunk ismerősünk is rátalált az indiai mosódióra és bizony sokan csodaként beszéltek e természetes mosószerről. Aztán minden úgy alakult, hogy végül nem próbáltuk ki.
Amióta itt vagyunk Luca küzd. Folyamatosan kiüt a bőre. Már jó ideje gondolkodom rajta, hogy legalább a vadiúj vegyszerektől kéne valahogy mentesíteni és eszembe jutott a mosódió.
Jó szokásom szerint gondoltam egyet, rákerestem a netten, előbb magyar, később angolnyevű oldalakra és megrendeltem egy kilónyi mosódió héjat. Tudjátok, kicsiben nem csináljuk ;). Egyébként rengeteg honlap foglalkozik Magyarországon e termékkel és igen sok hasznos információhoz jut az ember. Többek között, nemcsak a ruhák tisztításához használható, hanem általános tisztítószerként is, ha az ember rá szán 20 percet és kifőz egy pár diót. Meglepetten olvastam több oldalon is, hogy még sampon vagy tusfürdőként is használható.
Kipróbáltam. Az első mosás csalódás volt. Szó szerint. De, gondoltam, ha már megvan a kiló, akkor adok még egy esélyt a diónak. És adtam. Azóta is vele mosok! Nagyon jó! Szépen tisztít, a ruhák olyanok mintha a legdrágább mosószert használtam volna. Szerintem az első mosás titka, az lehet, hogy a csontszáraz diók a negyven fokos vízben nem tudtak olyan gyorsan átitatódni a meleg vízzel mint kellett volna. Azóta minden héten az első mosás előtt egy olyan 15-20 perccel, a kis zacsit a diókkal forró vízbe beledobom, majd az első mosás megkapja a diót is és a vizet s amiben kissé ázott. A második körhöz már nem kell semmi, csak visszadobni a vászon szatyrot a szennyessel a mosógépbe. Működik! Azóta olvastam, hogy a semmilyen szag ellen illóolajjal lehet "védekezni". Vettem is rózsaolajat, kipróbálom még ma.
Ami a legszebb a dologban, hogy az egy kilónyi mosódió héja, elég úgy 400 mosásra, ami igencsak takarékossá is teszi az egyébként környezetbarát diót.
Egyetlen érdekesség van még, azóta mindig úgy csinálom, hogy a 6-8 fél diót nem egyszerre cserélem, hanem folyamatosan, mert így mindig van friss és régi dió a mosásban. Ugyebár a szappan tartalom miatt jó ha van friss is. Egyetlen észrevételem a mindenféle oldalakkal szemben az, hogy szerintem nem változik mérvadóan a színe a diónak ha "elfogy". Inkább, olyan jól láthatóan kiürül a héjacska.
Ha valakit érdekel olvasson utána itt. Ez egyik legjobb oldal a találtak közül, bár szerintem mindegyik csak útmutató jellegű, mert úgyis kiderül mennyi az elég. Az én 6 kilós mosógépemnek kb 8 héj kell hogy működjön, nem 6.
Szóval akit érdekel a környezet védelme és erőt is érez hozzá, hogy lépjen egyet, annak hajrá! Csak zárójelben jegyzem meg, hogy Luca azóta feleannyiszor üt ki mint azelőtt.
Ildi

5 megjegyzés:

Krisz írta...

Ez erdekesnek hangzik, en is szivesen kiprobalnam. Honnan rendelted amugy? Meg ha nem vagyok pofatlan, akkor felretennel nekem 8 szemet kiprobalasra, kifizetem vagy kapsz erte csokit. :) Elsore nem mernek egy kilot bevallalni. :))

Krisz írta...

Amugy Luca kiutesei ellen azt is kiprobalhatjatok, hogy feher ecetet tesztek az oblito helyett/helyere, ez is eleg hatasos szokott lenni, es nincs ecetszag se. (hatha meg nem ismertetek ezt a trukkot..) Kulonosen agynemure es torulkozokre jo megoldas!

bogdanovits írta...

Félretéve a dió :). Évek óta nem használok öblitőszert éppen a sok vegyszer miatt. Ugye nem helyettesítőként gondoltad, hanem semlegesítő szerként?
Egyetlen dolgot kell csinálnod a mosáshoz, varnod kell egy kis vászonszatyrot, hogy beletedd a diót, mert különben eléggé szétesik és kellemetlen kiválogatni a tiszta ruhából.
Ildi

Kinga írta...

Én kipróbáltam hajmosásra, nem jött be. Mosásra viszont jó volt.

bogdanovits írta...

Azóta én is kipróbáltam hajmosásra és nekem sem jött be, mondjuk az én hajam elég zsírosodó típus. Sőt a mosogatógépben sem az igazi. De mosásra, szuper!
Ildi

Keresés ebben a blogban