2008-09-03

Oktatás és társai 1.

Ha már nincsenek olyan nagy események, akkor kicsit vissza a lerágott csonthoz. Jaja, dehogy nincs! Ma este érkeznek Andrásék, aki volt ausztrália.net-es találkozon az utóbbi 1 évben az ismeri őket, de róluk, csak annyit, hogy éttermet szeretnének nyitni ideát és nem is akármilyet, de erről talán majd később.
Szóval, az elmúlt 1 hét az átrendezkedés jegyében tellett, hiszen hamarosan itt vannak Zaráék is!
És akkor vissza a témához. Amikor én kezdtem el olvasni blogokat, a legkevesebbet az oktatásról írt mindenki, részben mert nem nagyon volt gyerek, részben mert nem tűnik olyan fontosnak, hiszen ha már itt vagy akkor úgy is csinálni kell, azaz mindenn kiderül.

Childcare - Occasional care - Family daycare
Az első fázis a childcare -rendszer. Ide már egész pici baba, azaz 6 hetes kortól fogadnak gyerekeket. Hogy ez miért jó vagy nem, erről volt a minap egy jó kis vita a Calmbllog olvasótáborában. Az angolszász világban a gyerekek teljesen más státuszt élveznek. Általában mindent megkapnak, de egész pici koruk óta külön életet élnek. Értem ez alatt a külön élettér, és a korai "lepattintás" az itteni bölcsibe (Child care). Szóval tűnhet ez embertelennnek, de itt egy bizonyos réteg körében ez normális. Van azonban e fölött és alatt is egy-egy réteg. Az alatti réteg azért marad otthon, mert a fizetése szinte teljesen rámenne a bölcsi-óvira, így inkább marad, mert győz a gyerek és a háztartás. Ezekben a családokban nagyon hamar megvan a három gyerek, többek között azért is, mert tudomásom szerint a három gyermek után a családtámogatási rendszer is komolyabb védőhálót és pénzt jelent. Gyakran azonaban ennél lényegesen több gyerek is van. A bevándorlók, de még a bevándorlók leszármazottjai sem nagyon vehetőek e kalapba, mert azt látom, playgroupokban meg másutt, hogy ők általában a hozott szokásaik szerint nevelik a gyerekeket, még akkor is, ha időközben angolszász is keveredik a családba. A felső réteg alatt az értelmiségiebbeket értem, de sajnos ez a réteg is megoszlik és igen gyakori a gyerekek úgymond otthoni "elkülönítése", csak itt a gyerekek jobb iskolába járnak és a szülők az iskolától várják a nevelést... De van egy olyan réteg is aki szerepet vállal a gyerkenevlésben is.
Szóval, hacsak nem muszály visszamenni a munkába anyagi okok miatt, és itt nem beszélek a karrierista anyukákról, akkor azért itthon maradnak 5 évet a gyerkekkel. Ez sem telejsen így van, de majd mindjárt magyarázom. Általában, legalábbis a mi környezetünkben, a gyerekek viszonylag gyorsan egymás után jönnek, ki tudja talán pont az otthonmaradás miatt. De amint a gyerekek 4 évesek lesznek az anyukák többsége valamilyen részidős munkát vállal. Ez többnyire a megőrülök otthon és az önbecsülés visszanyerését célozza meg, és ha már mindenki iskolás, meg is marad, komoly anyagi támogatást is jelentve a családnak. De, követ ne vessen senki arra aki otthon marad, mert bíz Isten! gyereket nevelni kitesz két állást is. (időnként robotmunka is- András)
Szóval, visszatérve a chilcare-re. Van jó is és rossz is. A jóban foglalkoznak a gyerekekkel. A rosszban, csak elvannak. A legtöbb helyre vinned kell a saját kaját és pelenkát, és ugyanannyiba kerül mint az amibe nem kell. Egy szó mint száz, oda kell figyelni hova viszed a gyereket, és amint megérkezel ide ki ez kell legyen az első dolgod, mert a jó helyeken várólista van. E megoldás mellett az alkalmi munkát vállaló anyukáknak, illetve a tanuló anyukáknak ott van még opcióként az occasional childcare. Ha nem tévedek, ez heti max 20 órát jelent, te osztod be, hogy mikor és fillérekbe kerül. Előre kell foglalni az adott időpontra a gyermek helyét. Ezen kívül még van a family day care, de sajna erről túl sokat nem tudok. Azt viszont igen, hogy az ilyen helyekről szólnak a tévéztetős, nemfoglalkozom sztorik, azaz itt is jól meg kell nézni kire bízod a gyermeked.
A childcare esetében van állami támogatás. Az állam a fele pénzt vissza adja év financiális év végén, de előbb meg kell finanszirozni.

3 éves kidergarten vagy preschool
Ezután, ha már három éves a gyerek jöhett az úgynevezett pre-school, azaz kindergarten. Ez nem olyan mint a 4 éves program. Foglalkozásában igen, de egyébbként nem. Hogy tisztább legyen. A háromévesek, sokkal kevesebbet, azaz heti 2,5-3 órát járnak ugyanannyi pénzért mint egy év múlva heti 12-őt, ha jól számolom. De ezekről az óraszámokról, majd hamarosan még beszámolok, mert Luca megy jövőre a 4 éves programba. Azaz drága. De, a gyerek közösségben van. A tapasztalat az, hogy ahol van 3 éves program, ott általában a 4 éves program sem rossz. Sajnos nagyon nehéz bekerülni a 3 éves programba mi is csak véletlenül kaptunk helyet, mert valaki visszamondta. Szóval, itt is még mielőtt bármi mást csinálnál, előbb foglald le a gyerek helyét, még akkor is ha jövőre menne kinderbe. Azaz, ez sem egyszerű és drága. Viszonyításként, mi heti 2,5 órért fizetünk egy negyedévre, azaz 10 hétre 160AUD-t és ez nem drága! Míg a jövő évi kinder program, 175AUD lesz negyedévenként. Akkor tovább. Tudni kell, hogy a kidergartenen kívül, a hároméveseknek már nagyon sokféle programot találsz, ha van pénzed és kedved hurcolászni a gyereket. Mi pl tündértáncolni járunk. Bulis köntösbe öltőztetett gyerkbalett. (az oktatónéni is ilyenbe öltözik, legyen egy kis bulis dolog az apukáknak is -András)És persze úszunk. De erre még visszatérek.

4 éves kidergarten vagy preschool
Az iskola előtti utolsó fázis a 4 éves kinder. A legfontosabb tudnivaló, hogy ide akár két évet is járhat a gyermek, iskola előtt. A váltó dátum valamikor március-április táján van, ha valakit érdekel, megérdeklődöm. Szóval, aki e dátum előtt született mindenképpen iskolába kell menjen. Szóval, minden iskolás 5 éves minimum, de lehet 6 is.
Ez a kindergarten, már egészen komoly iskolai előkészítő. Intenzíven foglalkoznak velük, már ha jó helyre adod be a gyereket. Itt is érvényes az a mondat, hogy a gyerek születése utáni első dolgod az legyen, hogy menj be a városházára, és irasd fel a gyereket a kindergartenes várólistára. Ez az egyetlen majdnem garancia arra, hogy bekerülsz. Azért nem garancia, mert semmit sem garantálnak. Tudni kell, hogy míg a 3 éves programok a különböző intézmények saját indítványozásai, úgy a 4 éves program az egy államilag és központilag vezényelt dolog, ergo nem a kinderben, hanem a városházán pályázik a gyerek egy helyre. Szóval itt sincs könnyű helyzetben a szülő. Ja ezen a foglaláson lényegében bármikor változtathatsz. És persze mindennek van díja. Valami 20AUD volt a pályázat, most meg 45AUDba kerül a regisztrálás, de ez van. A negyedév meg 175AUD lesz. Hogy erre van-e valamilyen támogatási rendszer, nem tudom. A childcare esetében van. Az állam a fele pénzt vissza adja év financiális év végén (júliusban).

Egyéb tevékenységek

Playgroup
És ezen kívül a legáltalánosabb foglalatosság, a playgroup. Azaz játszócsoport. Ez jó az anyukáknak is és a gyerekeknek is, és fillérekbe kerül. 3AUD egy alkalom, és van valami 20 AUD körüli biztosítás is, ha bármi történne. A playgroupok általában a kindergartenek közelében vannak, vagy pont bennük, amolyan gyerekcsalogató, egésszen jól felszerelt csoportszobák, konyhával, meg sok sok játékkal. Még a legrosszabb helyen is akad csúszda, bicikli, és sokféle játék, legfennebb kopottabbak. Mi járunk is egybe, mert többre nem futja időnk, de egy jó kis társaság gyűlt össze. Ez a tevékenység a gyermek születésének pillanatától elérhetőek, és bizony a többi anyuka tapasztalata kincs lehet egy kezdő anyuka számára.
Egyszerre több playgroupba is járhatsz, de a biztosítást csak egyszer kell kifizetni.

Minden egyéb
Általában egy foglalkozás itt a környékünkön 5-15 esetleg 20AUD-ba kerül. A legtöbb helyen 8AUD az általános tarifa foglalkozásonként. Ennyi az úszás és a tánc is, de még egy karate edzés is. A foglalkozás természetesen itt még max 45 percben értendő. Hiszen még kicsik.

Azt hiszem itt zárom soraim, az iskolába menetelről a következő bejegyzésben.

8 megjegyzés:

Hayim írta...

Remek osszefoglalo.

Annyi hozzafuzes a temahoz, hogy most valtoztattak meg valoban 30%-rol 50%-ra a visszateritest, de csak egy bizonyos ertekhatarig fizetnek vissza (bar ez eleg magas), es nem egyszerre, hanem negyedevenkent torlesztik.
Azaz az altalad most fizetett penzbol az 50% visszateritest jovo oktoberben kezdik majd visszaperkalni reszletekben.

Es persze csak akkor jar a rebate, ha mindket szulo dolgozik/tanul.

bogdanovits írta...

Köszi Hayim!
Mivel a Luca nem megy ezért ennyire pontosan nem tudtam! De, jó kis kiegészítés! Kindergarten finanszirozásáról tudsz esetleg többet?
Ildi

St. Imre Vineyard írta...

Ildi tudjátok, hogy ezek a leirtak más államokra is vonatkoznak-e?
Nekem nincs tapasztalatom a kindivel kapcsolatban, az enyémek csak pár hónap, illetve egy évet jártak a suli előtt Ny.Au-ban annakidején.

calmblog írta...

Ildi !
Hát Te se időt, se fáradtságot nem kíméltél mikor bepötyögted soraid, minden elismerésem. Alapos és precíz munka, nagyon jó rálátást biztosít azok számára, akik csak érintőlegesen voltak tájékozódva ezekről a dolgokról (mint mi is). Köszönet a közösség nevében is. Üdv : E

bogdanovits írta...

Kedves Tasiördög! Szerintem igen, bár bíztos kisebb, nagyobb eltérések lehetnek. De az alap ugyan az.

Névtelen írta...

Sziasztok.Jo lett a leiras, igaz itt Qld-ben mas sziszteman mozog a dolog.Childcare 6 hetestol egeszen 4 eves korig.Igaz, nehany childcare vallalja a prep-yeart ami az iskola elokeszito ev.Ha ilyen childcareben kezd a gyerek, akkor lenyegeben iskolaba is onnan indul.Itt a varoshazara nem kell menned semmiert, ha a childcare nem biztositja a prep-yeart akkor az az iskola teszi ahova a gyerkoc jarni fog.(private es public iskolaknak is van prep-year evfolyama) Az iskola prep evet azon gyerkocoknek kell megkezdenie akik az adott evben junius 1-ig betoltik az 5. eletevuket.Tehat ha egy gyerkoc 2005 majus 3-an szuletett akkor 2010 januarban meg 4 evesen kezdi a sulit.(vagyis a prep-et)Sok szulo azert probal childcares prep yeart talalni, mert oda meg jar a rebate.Ha mar allami esetleg magan suliba megy akkor kezdodik a csengetes es egy magan suli eseten az osszeg kb 8000$ evente.
Udv,
Csilla

bogdanovits írta...

Csilla, akkor csak hasonló. De van kérdésem. Akkor az iskola minek hívja az első évet, amit 5 évesen csinál a gyerek? Mert itt az a preparatory year. A kindergarten pedig a pre school. Ja, itt is van olyan childcare amelyiknek van kinderje, de nem bíztos, hogy jó is. Szóval van választási lehetőséged. És az iskolák egy része is működtet kinder programot, azaz van saját kinderjük. Ami meg a sulit illeti, hát nem semmi, itt azért olcsóbban is van magánsuli, de erről majda követekző részben.
Ildi

Névtelen írta...

Nagyon klassz összefoglaló!
Mit jelent ez pontosabban, hogy "három gyermek után a családtámogatási rendszer is komolyabb védőhálót és pénzt jelent"?
Milyen extra dolgok járnak 3 (esetleg) több gyerek után és ezek kiknek járnak - ideiglenes lakosoknak is, állandó lakosoknak vagy "csak" az állampolgároknak?
Üdv,és sok sikert
Ivett

Keresés ebben a blogban