2008-08-25

Sikerült, felvettek!!!A világ legjobb útikönyve!

A sztori ami megváltoztatta az útikönyvírást

Az egész Lonely Planet sztori a 70-es évek elején kezdődött azután, hogy Tony és Maureen Wheeler befejeztek egy szárazföldi túrát Nagy-Britanniából Ázsián keresztül Ausztráliáig.
Miután megérkeztek Ausztráliába, Wheeleréknek annyi kérdést tettek fel az utazásukkal kapcsolatban más utazók, hogy elhatározták, kiadnak egy könyvet a folyamatos válaszolgatás helyett.
A konyhaasztalról a bestseller listák éléig
Otthon a konyhaasztalon írták, szerkesztették és fűzték az első Lonely Planet kötetet, aminek az "Across Asia on the Cheap" Keresztül Ázsián olcsón címet adták, és egyből a helyi bestseller listák élére került.
South-East Asia a legnépszerűbb
A következő 18 hónapos délkelet ázsiai utazásuk eredményezte a második Lonely Planet kötet megjelenését "South-East Asia on a Shoestring", amely a legnépszerűbb útikönyv lett, amit valaha kiadtak.
A nagy áttörés
1976-ban a Nepal és a Trekking in the Himalaya -t publikálták, amit aztán az útikönyvek sora követett. Megjelent Australia, Europe, Africa és New Zealand. A nagy áttörés 1981-ben jött el, amikor megjelent a Lonely Planet India első kiadása, melyet már egy tízfős gárda írt. Ez azonnal az eladási listák élére ugrott (mára már a 11. kiadása is megjelent). A Lonely Planet kiadónak ma már 500 alkalmazottja van. Több irodát tartanak fenn szerte a világban, köztük Melbourne -ben, Oakland -ban és Londonban is. Mintegy 150 tapasztalt utazó járja a világot és írja a könyveket.
Bárhogy is növekszik a cég, a hangsúlyt a pontos információkra és a profi szerzőkre fektetik Tony és Maureen Wheeler még mindig saját kézben tartják a céget (a tavaly a BBC megvette a cég 75%-át, András), és sok időt töltenek úton, új könyveket írnak és garantálják az elkötelezettségüket a minőségi információk mellett, melyet minden Lonely Planet könyv tükröz.
És miért "Lonely Planet"?
Ez egy sor a "Space Captan" című Joe Cocker és Leon Russel dalból a "Mad Dogs and Englishmen" című albumról. Az igazi dalszövegben lovely planet volt, de Tony félreértette.

András

15 megjegyzés:

Szabolcs írta...

Gratulálok!
Sok sikert és vidámságot, valamint további nagyszerű postokat kívánok :)

Szabolcs (emich.hu)

Andi írta...

Kedves Ildi és András!
Már egy ideje olvaslak Titeket, és várom mindig a fejleményeket, hogy hogyan boldogultok a nagy kalandban. Sokszor akartam írni, de aztán mindig valahogy lemondtam róla, de most szeretnék ezúton gratulálni Andrásnak. :-)
Andi

Pista írta...

Gratulálok az új pozícióhoz, ez nem kis lépés a letelepedés felé. :) Mi lesz majd a feladatod? Csak nem utazgatni fogsz a világban, most, hogy végre sikerült lejutni a világ túlsó oldalára :)

Judit írta...

Gratulálunk! Na lassan mindent elintéztek, jöhetnek a szürke hétköznapok... :)

Fiziék írta...

GRATULÁLUNK!!!! Hugi és Zoltán

kanga írta...

Gratulálok András, szép volt, csak igy tovább! Hiába, ahova egy magyar megérkezik, ott hamar megveti a lábát!!

Erika írta...

Sziasztok!! Gratulálunk Andrásnak és sok sikert kívánunk nektek!! írjatok minél többet!! Puszi:E!

St. Imre Vineyard írta...

Óriási gratula Tasiból is!!!!Nagyon örülök, hogy ilyen hamar sikerült megvetni a lábatokat, mostmár csak az uj gyökerek leeresztgetése jön :-)))
Kató

Agi írta...

GRATULÁLUNK az álláshoz!!! A Lonely Planet ráadásul referenciának sem lesz utolsó ;o)
Ági és Márk

Krisz írta...

Huha, gratulalunk!!
Erre nem kellene koccintani?? :)
Mondjuk egy jo kis BBQ kereteben a Mt . Dandenong Tourist Rd elejen levo BBQ-zonal? Az altalaban jo hely mind az eszaki, mind a deli melbourneian-eknek. :) Mar ugyis barom regen volt osszehivva a nagy magyar kozosseg es a vasarnapi deli idopontok kezdenek mar elviselehto melegseguek lenni. :)

Nori írta...

Gratulálunk!!!De tényleg mi lesz a feladatod ? Az uti leírásokhoz Te szerkeszted a térképet??? (Lehet, hogy hülye naiv kérdés volt...)
Nori

bogdanovits írta...

Sziasztok
mégegyszer köszi a gratuációkat, a tegnap megvolt az utolsó referencia ellenőrzés, egy-két hét és kezdek.
Nori: az LP-nek kb. az 5%-a térképekkel foglalkozik. Minden kiadványban van térkép, azokat kell karbantartani, szerkeszteni. Az alap kulimunkát Indiában készítik "szellemi segédmunkások", itt csak a hozzáadott érték szerkesztődik.
Krisz: Juhhé! Nagyon jó 5let.Gyönyörű egy vidék. Keressünk neki egy szabad hétvégét.
András

Krisz írta...

Mi most nagy atepitesben leszunk, szal nekunk legkozelebb oktober elso vasarnapja lenne jo. De kb 4 het kell is osszekurtolni mindenkit. :)

Névtelen írta...

Kicsit hanyagoltam a blogotokat mostanaban es lam milyen fontos momentumot hagytam ki. Igy kicsit megkesve, de gratulalok en is Joe. Sok sikert a munkahelyen! Lepesrol lepesre minden osszejott.
Kinga

Márti írta...

Gratula, András! Nagyon jól hangzik ez az LP! :-)
Üdv/Márti

Keresés ebben a blogban