2008-08-02

egy megjegyzés margójára

Névtelen új megjegyzést írt a(z) a Dokis nap című bejegyzésedhez:

Túlzásnak tartom azért azt a megjegyzést, hogy itthon(Magyarországon) mindenki csak rossz. Én azért nagybetűvel írnám a hazám nevét....

Ma kaptuk az alábbi megjegyzést. Megpróbálok válaszolni a magam módján. Lehet egy kicsit furcsa lesz és kilóg az eddigi beírások közül, de meg kell tennem. A minap a gyerekzsúron beszélgettünk mi felnőttek arról egy-két szót, hogy miért is halad arra Magyarország, amerre. Ráadásul pont ellentétes táborra szavaztunk anno.
Most elmondok egy igaz történetet. A nagybácsim miniszter volt, így elsőkézből jön. A parlamentben (ezt is írjam nagybetűvel...?) "véresen" összekapott a két oldal, és dühösen kivonultak az ülésről. De kifele a kamerák árnyékában megkérdezték egymástól, hogy "de azért délután foci?".
Kedves Névtelen, te adtad meg a választ a kérdésre. Hiába cserélnétek le a uralkodó osztályt, a pelyva most alul van. A "mindenki" tartja fenn a korupciót, a gátlástalan lopást, a hálapénzt, az adócsalást, a tüntetőverő vezetőket.
Csak egy terület az autópálya:

http://index.hu/gazdasag/magyar/nif071127/
http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?cCheck=1&h=1&k=3&i=100130

Itt, miután megalapítottam a vállalkozásomat, csodálkoztam, hogy a szakkönyvek nem arra fókuszálnak, hogy mit tudsz leírni, hanem hogyan legyen nagyobb a bevételed. Ez a különbség, kedves Névtelen MAGYARORSZÁG és Ausztrália között. Itt természetes adni. Amikor egy 3,5 éves gyermek is észreveszi a különbséget az emberek között. "Itt szeretik egymást az emberek".
Alulról kell megváltozni. Mi ezt a változást nem vártuk ki, nem voltunk elég türelmesek, mi nem éreztük magunkat ott jól, egyébként is máshová pottyantott le a Jóisten, Kolozsvárott születtünk.
De, beszéljen magáért egy vers.

Csiki László

Hol a haza?

A válasz ösztönös. Mint falról a labda… Árnyékom a falon.
A hazám bennem.
Határtalan.
Csillagközi,
tehát magyar.
Ezt mondogatom, amikor átmegyek a Dunán. Az igazságban viszont nincs annyi szép közhely, mint csillag. Ekkor, a híd másik végén azt mondom, magamnak:
Kofferban hoztam,
vihetem.
Benne minden holmim
idegen.
Hol vagyok én? Megvagyok?
Miféle vámon?
Bőröndömben Balassi
és három várrom.
Némi vér, némi mag,
némi forradalmak,
kis dölyf, nagy bánat –
a kofferen egy ablak.
Folytathatnám. De jó magyar módra, nem teszem. Megint csak rólam szólna. Lehet, hogy rólunk szól a hazánk?
„Haza csak ott van, hol jog is van…"
„Haza a magasban…"
„E nyelvben élek, ez a hazám…"
Hazám csupa másoktól vett idézet. Köztük az enyém.
„Hazám lelkiállapot."
Mi mást mondhatnék, mikor hazámmal tele a szájam?
A hazám bennem,
idegenben.

Csiki László költő, író, műfordító (Sepsiszentgyörgy, 1944)

ANDRÁS

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Űdv Ny.házáról! Magyarok,van egy mondás felén "Nem mi hagytuk el Magyarországot a határ hagyott el minket"Én Nagyszőlősön(Ukrajna)szűlettem és ott is éltem 1994-ig.Ott tanultam magyar suli magyar környezet 15 éves koromig nem is tudtam mi az hogy ukrán nyelv.Ma ny.házán élek és azt kérdezik tőlem hol tanultam meg magyarul ilyen jól.Én ukránnak számitok az aki az USA,vagy CANADÁ-ba diszidált és alig beszél magyarul az MAGYAR.MAGYARORSZÁG fele nem tudja ezt,hogy önmagával határos 90-éve. Nehogy fére értsetek nem akarlak bántani titeket én szurkolok nektek és szerintem JÓL döntöttetek,hogy el mentettek.SOK SIKERT.HAVE A NICE DAY! dr.molnár

bogdanovits írta...

Sajnos egyet kell értsek dr Molnárral. Bár tisztelet a kivételnek,mert az idők során megtaláltuk azt a közösséget amelyiknek nem az volt a fontos, hogy hol születtünk hanem az, hogy emberek vagyunk, a Magyarországon töltött évek sok sérelmet hagytak bennünk, magyarokban. És ez folytatódik, hiszen a hugom is immár harmadik éve várja az állampolgárságát... Bezzeg a kicsi kínai, soron kívűl úgy kapta meg a szemünk láttára, hogy azt sem tudta megkérdezni magyarul, hogy hol a vécé! Ami az orvosokat illeti, csodállatos gyermekorvosunk volt! De tényleg, Márianéni ma is az orvosunk még innen is. De az, hogy egy olyan intézményben mint a Heom Pál gyermekkorház, egy olyan orvos mint A Kollár doktornő megengedi magának, hogy egy gyermek életével játszon, csak azért mert neki is vannak magángondjai, azt NEM tudom elfogadni. És sajnos, nem ez az egyetlen ilyen eset amiről tudok.
Ja, a megjegyzésemben pedig egyébként sem írtam el semmit. Szóval pontatlan megjegyzés érkezett az előbbi bejegyzésre úgy, hogy az illetőnek nem volt dereka ahhoz, hogy vállalja a nevét.
Ildi

Márti írta...

"... a Magyarországon töltött évek sok sérelmet hagytak bennünk, magyarokban."

Te jó ég, erről egy könyvet tudnék írni. Mostanában, hogy Romániában elég jól alakulnak a dolgok, elég sok erdélyi magyar tér vissza, hiszen kb. uazt a pénzt ma már meg tudja ott is keresni. Egy ilyen emberkét megkérdeztek nemrég a miértről, és a válasz vmi ilyesmi volt: "Ott legalább hazátlan m a g y a r lehetek, míg itt mindig csak egy román leszek." Hm, that says a lot..

Erika írta...

Ildi! A Dokis naphoz írtam egy bejegyzést!! Ide is jó lett volna!!! Igazad van, hogy könnyű rosszindulatúnak lenni név nélkül!!

Névtelen írta...

Ildi, a nevtelen nem a ti blogbejegyzeseteket kommentalta, hanem a Hugi elso megjegyzeset, ott van kisbetuvel irva Magyarorszag.

Az itteni temahoz hozzaszolni meg csak annyit tudok mondani, hogy hihetetlenul jo erzes ITTHON lenni Kolozsvaron, ahol azt kiabaljak nekem, hogy "afara, afara cu ungurii din tara" (ki a magyarokkal az orszagnbol) es leszarom, mert tudom minden jogom megvan itt lenni, sot tobb jogom mint azoknak akik kiabaljak, ok jottek ERDELYbe, ok kene hazamenjenek. 6 evig voltam Magyarorszagon, igazabol soha senki semmi sertot nem mondott, legalabbis a szemembe nem es megsem ereztem jol magam, nem ereztem otthon magam, de ezeket a dolgokat mindenkinel maskepen eli meg.En HAZAjottem. Es sokan jonnek meg.

kanga írta...

Ildi,András, igazán sajnálom, hogy egy ilyen rosszindulatú, primitiv és gyáva (névtelen) hozzászóló belerontott ebbe a kedves, őszinte családi blogba.. Irjátok csak tovább és örüljetek őszintén mindennek ami tetszik itt. Az ellendrukkereket majd közösen kiutáljuk:o)

Névtelen írta...

2008.08.01 bejegyzéshez fűzött megjegyzésem akkor írtam mikor még ezt 08.02-it nem olvastam.teljesen egyetértek Veletek Ildi és András!
Üdv.Andi

Névtelen írta...

Az megérne egy misét, hogy miért is lettek ilyenek a magyarok, ilyenek voltak-e régebben is? Honnét jön ez a negatív hozzáállás a dolgokhoz.
Miis mennén Au-ba, de sajnos nincs pénzünk rá, szóval maradunk itthon. Gratula a jó bloghoz!

Névtelen írta...

Szerintem nem :D
UDV
Névtelen :D :D

Keresés ebben a blogban