2008-05-11

Dublin1

Akkor egy kis Dublini beszámoló.
Első napunkon pihiztünk. Semmi extra. Ismerkedtünk Ágiékkal, Flórával és élveztük a semmittevést. Azért délutánra becsúszott egy kis séta is. Ekkor kaptuk azt a kis kellemetlen élményt is amitől "csőlátásunkból" kifolyólag valamiért, bármilyen szép is Dublin, ma már nem költöznénk oda lakni. A csőlátásunk meg Bácskai Ági szerint: Ausztrália... És őszíntén szólva igaza van! Szóval az egyetlen kellemetlen dolog Dublinba a szemét. Talán túlságosan turisztikai látványosság, de valahogy szemetes. Sajnos Írország többi részéből nem láttunk semmit, hiszen csak Dublin és környékén jártunk. Ezért talán átfogalmaznám úgy az előbbi kijelentésünket, hogy Dublinba és környékére nem költöznénk.
Ági, Flóra és Ildi
Dublin szép. Minden sarkon van látnivaló és vendéglátóink javaslatára a második napon a városjáró turistabuszra szálltunk: "Hop on Hop off". Találó a neve :). Megveszed a jegyet és 24 óráig bármikor felszállhatsz vagy leszállhatsz róla, az igazi pluszt meg az nyújtja, hogy a sofőrök egyben idegenveztők is és az út során minden látványosságról mondanak egy két szót, esetleg énekelnek egy kis My fair lady-t. Szóval muris és kellmes volt, meg igen hasznos is, hiszen így egy igen komplex képet kaptunk a város látványosságairól. Viszont Dublin kicsi, e nap után, már bőven elég volt a normál tömegközlekedést használni a napi kószálásainkhoz.
Második napunk végére, András azt mondta nem Dublinban vagyunk hanem a Paradicsomban... Na persze mondta ezt akkor amikor a Guniess múzeum hetedik emeltén a második ingyenes Guiness sört szürcsölgette.
Amit tudni kell, hogy minden TÉNYLEG zöld. A tavasz gyönyörű, bár, hozzáteszem, gyönyörű időnk van :). Nincs eső és egyszerűen érthetetlen, hiszen itt majdnem mindig esik az eső, legalábbis Ágiék szerint. Vagy legalábbis akad felhő és egy kis eláztatás... Végig gyönyörű időnk volt!!! Annyira, hogy szombat délután az ír gyerekek a szomszéd házból, medencét töltöttek és pancsoltak! (annyira azért nem volt meleg... 18fok, de nekik ez nyár!) Így visszagondolva, az írekkel igencsak kiszúrt a fennvaló, hiszen gyönyörű tengerpartjuk van, de nincs hozzá igazán jó fürdésre alkalmas idejük.
No, de viszzatérve a második napunkra, két olyan látványosságot is útba ejtettünk ami valószinüleg mindenki számára érdekes lehet. Írország ugye arról híres, hogy mindig zöld, jó a wiszkije és van Guiness.
A zöld füvet volt alkalmunk végig látni, mindjárt elmondom, hogy miért, de előbb a másik két hírességről!
Az egyik az ír John Jameson whiskey. Ellátogattunk a gyár eredeti múzeummá alakított gyárába. Na jó, tudom ki mit gondol... Egy kis kostoló is befigyelt! Érdekesség, hogy csoportokat indítanak, és egy egy kedves hölgy tárlatvezetőként végigkalauzol a gyártási és történeti folyamatokon. Megtudtuk mi a különbség az amerikai a skót és az ír whisky között... A végén egy kis kóstoló is része volt a túrának, no meg a szerencsésebb 6 versenyző egy komolyabb kóstoló és összehasonlítgatás részese is lehetett, de sajna erről lecsúsztunk. Viszont a végén az esemény záróakordjaként megittunk egy forró csokit és egy kávét, természetesen Jameson whiskível fűszerezve!!!
Ezután jött a másik nagy élmény a Guiness múzeum. Itt nincs tárlatvezető, de kóstoló annál inkább! A tárlat 7 emeleten keresztül kalauzol végig a Guiness gyártási és értékesítési folyamatán, no meg egy kis történelmet is kaptunk. Tudtátok, hogy Guinessnek 20 gyermeke volt?... én ezt el sem tudom képzelni!!!Szóval a hetedik emeleten van a Menyország, főleg ha az asszony nem szereti a kesernyés fekete sört...
És végül visszatérve a zöldre. De erről bővebben legközelebb, Dublin tele van parkokkal! Ez rendkívűl tetszett nekünk. Gyönyörű hatalmas parkok!!!
Ildi

Nincsenek megjegyzések:

Keresés ebben a blogban