2008-04-03

Kis, de jó hírek

Persze, aki a kicsinek nem örül, a nagyot nem érdemli. A tegnap meghallgattuk a témavezető tanárunk előadását a reneszánsz térképészetről, s noha kedvenc témakörünk, ezernyi újdonságot hallottunk és élvezettel hallgattuk.
Közben lett egy komoly vevőjelölt az autóra, ha pozitívan bírálják el a hitelkérelmét, akkor ez is megoldódott.
Aztán elmentem a gyerkőcökért, ahol azt mondták nekem, hogy lehet, hogy két évig is várni kell a vízumunkra. Mit csinálunk addig. Mondom, kimegyünk Angliába...
Aztán, hazajöttem és megnéztem a TRN szám alapján online az ügyünk állását. És változott, minden beadott doksit elfogadtak, noha sokáig még 4 requested volt. Ez feldobott egy picit. Na, jó...NAGYON JÓ. Igen, dolgoznak. A vicces, hogy március elején történt az elfogadás, de csak a tegnap frissítették a rendszert. Mégsem lesz ebből két év.
Aztán megint kiderült, hogy nem veszik meg a céget. Ha valaki követte, vagy próbálta a cég-sagankat, az ugyanúgy nem érti mint mi. De közben egy nagyon nagy lízingcég atlaszt rendelne, felhívott egy polgármester, hogy a településüknek csináljunk térképet és a Gerecse50 teljesítménytúrára készítendő térképet előre kifizették. Talán nem véletlenek sorozata.
Ma voltam az APEH-ben és megkaptam életem első céges nullás igazolásomat. 12 év óta. Majd be fogom keretezni...
Utána jártam az OTP-ben a pénzünk kivitele érdekében. Ugyanis nem mindegy, hogy milyen árfolyamon és kezelési költség mellett tesszük. És gyorsan meg kell tenni, mert szimatom azt mondja, hogy mesterségesen erősödött vissza a forint (ez jó egyeseknek sokat beváltani és kivinni a nagy csúsza előtt...nem politizálok) és gyorsan kellene lépni, mert már 4-5 Ft is tetemes összeget jelent az átváltásnál.
Nos a forgatókönyvek:
1/ OTP-nél nyitunk AUD számlát. (ez egyik hirdetményükben sincs, de magabiztosan állították a tatai fiókban a létezését). A forintunkat átrakjuk oda. Ennek az a hátránya, hogy azt mondták, hogy nem közép, hanem devizavételi árfolyamon számolják, ami 75 fillérrel rosszabb mint a középárfolyam. Persze van egy 0,2% kezelési költség és (amiről a fiók nem beszélt, utána kell még nézni) egy 2% konverziós költség. A végén erről a számlától utalunk a kinti ANZ/Westpak/Commonwealt számlára
2/ Máshol, de még itt nyitunk AUD számlát, talán az MKB-nál és átutaljuk oda a pénzünket- Nos, ha minden igaz, ezt középárfolyamon teszik, mintha nem szeretnék, hogy náluk maradjon a pénzünk.
3/ Egyből ki Au-ba utalunk .
A kiutalásoknál azt is láttuk, hogy az elektronikus utalásoknak kisebb a kezelési költségük, általában 0.1% (vagy0.15%)
Na ebből ismerje ki valaki magát, aki nem szakember.
András

2 megjegyzés:

GzaJudit írta...

Először is gratula a vízum haladásához! :) Kis lépés az itteni ügyintézőnek, nagy lépés Nektek! :)))
Pénz utalás: nagyon nézzetek körbe, több bankba is menjetek el érdeklődni, mert túlzás nélkül állíthatom, hogy az OTP a leglassúbb és legdrágább bank ma Magyarországon! A forint erősödéséről Géza biztos tudna gazdasági elemzést mondani, ha gondoljátok: SKYPE (Nektek csütörtök késő este pl? az nálunk péntek reggel.). :)
Sajnálom, hogy a céget nem veszik meg/át. :(
Amúgy meddig vártok a vízumra? Mikor mentek Angliába, ha nem kapjátok meg mostanság? Hú jó sok kérdés, na majd szóban!
Pusza: Judit

Pista írta...

Sziasztok,
Gratula a vízum haladásához. Remélem nem soká már magához a vízumhoz tudunk gratulálni :) Az OTP-ről én is leginkább csak rosszat hallottam, Szandra is eljött onnan amint lejárt a Junior kártyája. Szerintem mindenképpen nézzetek meg több bankot és kérjetek ajánlatot tőlük. Lehetnek elég nagy eltérések közöttük főleg nagy összegeknél érdekes ez.
A cég át nem vételét tényleg nem értem pedig azért döcög az a szekér, az ember fia azt hinné, hogy kapnak utánna a népek.
Üdv,
Pista

Keresés ebben a blogban