2008-01-12

Medicare

Hol is kezdjem?...
Egyesek tudják, mások nem, de a mi nagyobbik kislányunk egy igen ritka fajta epilepsziában szenved. Ezért a kivándorlásunk során az egyik legsarkalatosabb kérdés, hogy ok, kint leszünk, de mi lesz az Ő orvosi ellátásával?
Azt tudjuk, hogy a vízumunkhoz az "ingyenes" oktatáson kívűl jár az ausztrál orvosi ellátás is amit ott Medicare-nek hívnak (http://www.medicareaustralia.gov.au/). A nagy kérdés benünk azonban az volt máig, hogy ez a bíztosítás fedezi-e az Arika extra szükségleteit? Ezért írtam egy levelet egy olyan családnak amelyik Melbourneben él és egy Webringen ismerkedtünk meg velük, mivel ők is ugyanabba a helyzetbe vannak mint mi az egyik kislányuk révén.
A válasz, nos, meglepő és megnyugtató.
Első sorban a Medicare teljeskörű ingyenes ellátást bíztosít az Arika esetében is. Ez volt a LEGNAGYOBB FÉLELMÜNK! Értitek? Mindent! Nem kell külön magánbíztosítás évi 2-3000 dollárért már az elején. Sőt, megtudtam, hogy a világ egyik legjobb epileptológusa és neurológiai csapatja, Melbourneben van a Royal Children's Hospital avagy RCH kórházban. Ennél még jobb, hogy ez a kedves család felajánlotta, hogy már most kér időpontot számunkra és majd gondoskodik, hogy ha még nem leszünk kint, akkor odébb tologatja, amig kint leszünk! Igazából még szóhoz sem tudok jutni ettől! Sajnálom, hogy Gab sohasem fogja olvasni e sorokat, de nagyon hálás vagyok a segitségéért és barátságáért!
Ugyanakkor leírt egy két érdekes dolgot a magánrendelések működéséről is. Tehát, ha magánrendelésre szeretnél menni, akkor, ott van egy tarifa, pl. 110dollár, amit ki kell fizetni. Azonban a Medicare, ami minden személynek jár ebből rögtön visszaad 80 dollárt. Tehát a végén, ha jól értettem, akkor valójában csak 30 dollárba kerül a magánrendelés. De így van ez minden egyéb kezelés esetén is. Ha többet akarsz a normálisnál, akkor a különbözetet fizetned kell. Ugyanígy a receptek is valamennyire támogatottak illetve ott is van egy az itteni közgyógyigazolványhoz hasonló lehetőség, amit Health Card-nak hívnak, ami igen komoly plusz támogatást jelenthet.
Felmerül jogosan akkor a kérdés, hogy minek akkor magánbíztosítás?
Hát, például azért mert a mentő nem ingyenes. De sok más olyan egészségügyi szolgáltatás is van ami igen komoly összegeket gombol le az emberről, ha nincs erre szóló biztosításod. Pl.: fogászat, szemészet vagy éppen természetgyógyászat, csontkovács stb. erre jó a magánbiztosítás. Gab szerint ha kötünk, nem a gyerekeink miatt fogjuk megkötni, hanem főként a saját egészségmegörzésünk miatt. Még egy nagyon fontos bónusz amit a magánbiztosítás nyújt, az a soronkívűliség. Azaz, ha bajod van és pl műtteni kell, nem kell kivárd a sorod hanem előre vesznek és feljogosít a magánintézmények igénybevételére is.
Itt egy link ilyen biztosítokról: http://www.iselect.com.au
Ebből a listából állítólag hiányzik még két szóra érdemes nagy biztosító társaság: a HBA, illetve a Medibank Private.
Szóval, kicsit megnyugodtunk. Ezen a téren is van jó megoldás!
Ildi

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

hát te beteg gyerekkel akarsz indulni meggondolnám hatszor csányi irma

Névtelen írta...

merész vagy beteg bébivel indulni juci

bogdanovits írta...

Köszönöm az aggodalmatokat!
Arika ha minden igaz gyógyulófélben van!
Azonban ettől függetlenül, hisszük, hogy ha epilepsziáját nem nőné ki, Ausztráliában sokkal több lehetősége van teljes életet élni mint itt. Még csak óvodás és szerencsénkre egy jó nevelőgárda keze alatt, mégis már most megkülönböztetik... és a gyerekek sajna nagyon kegyetlenek. Ausztrália azért is egy jó opció számára,mert a TOLERANCIA igen magasfokú!!!
Ildi

GzaJudit írta...

Ildi, szerintem maximálisan csak jót tesz majd a gyerkőcnek az itteni klíma, nem utolsósorban a nyugodt, elfogadó környezet! :) Az külön jó hír, hogy nem kerül majd nektek az esetleges orvosi kezelés sokezer dollárba!
Jó hírek! :)
Kalló Judit

Névtelen írta...

Sziasztok!

Na, örömmel olvasom itt ezeket a sorokat!
Akkor én is megnyugodhatok? :-)

Üdv: Csabi

Névtelen írta...

Sziasztok!
Bár én elfogult vagyok, mert a nővéremről van szó, mégis azt gondolom, hogy ez a legjobb dolog amit tehetnek! Arika egy csodálatos gyermek, akinek nincs szüksége "bélyegre" a homlokára!
És nagyon jó kezekben lesznek odakint :-) (és itt nem csak a rokonságra gondolok, hanem úgy általában mindenre!)

Keresés ebben a blogban