2007-12-17

Életszínvonal. Esés.

Sokan odakint nem hiszik el az életszínvonal esésről szóló beszámolóinkat. Nehéz egy embernek az elszegényedésről beszélni. Nehéz is ezeket tolmácsolni, hiszen nagyrészt szubjektív véleményekről van szó, ezeket át kell élni. De, hogy némi objektivitásról is tegyek tanubizonyságot, ismét a statisztikához fordulok.
Íme néhány termék éves áremelkedése (2006. októbertől 2007. októberig, százalékban megadva)
Liszt 54.6%
Burgonya 36.5%
Friss zöldség 33.9%
Tojás 21.2%
Kenyér 20.4 %
Péksütemények 19.2 %
Étolaj 17.8%
Baromfihús 15.4%
Rizs 15.2%
Tej 10.4%

András
PS. Holnap megint országos sztrájk lesz.

6 megjegyzés:

Judit írta...

És akkor most azt is megnézhetnénk, hogy ehhez képest az átlag magyar fizetés mennyit emelkedett... Vagy a nyugdíj, vagy a GYES. :(
Kalló Judit

stock írta...

G'day,

Az objektivitáshoz hozzáfűzném, hogy a búza ára a világ összes árupiaci tözsdéjén bő kétszeresére emelkedett. Ez többek közt Ausztrália -mint nagy búza exportőr- nagy aszályának is köszönhető. A búza árának emelkedése pedig szinte minden élelmiszerben érződik. A kukorica ára szintén kétszeresére emelkedett. Másszóval M.o.-nak nem sok köze van a liszt árának emelkedéséhez (ez a globalizáció).
Ezenkívül itt Ausztráliában rohadt (enyhe kifejezés) drága a kenyér. 650g=2-4AUD ('fajtától' függően). Átszámolva 470-940Ft/kg... Ez azért itt is sok a helyi átlagfizetéshez képest.
Csoda hogy még csak ennyit emelkedtek a liszt-kenyér árak...
Ja igen, itt OZ-ban nincs GYES. Saját pénzből kell gyereket finanszírozni (ami jogos).
Ausztráliában sem emelkednek jó ideje olyan mértékben a fizetések (messze nem olyan jól), mint mondjuk a albérlet ára, élelmiszerek ára...

Cheers,
stock

- írta...

Hávárja,

a tözsdés info tökéletes, s ha makrógazdasági okokat keresünk, akkor a Kína és India fejlődése is belejátszik (az életszínvonal növekedésükkel több élelmiszert tudnak és akarnak megvenni). De ez másik oldalról jó az Ausztrál gazdaságnak.
Az írásommal, csupán arra akartam rávilágítani, hogy a pengeélen élők a léc alá csúsztak. A GYES kb. 5%-ot emelkedett az utóbbi négy évben, kb. $160 egy hónapra, ennyit az ausztrálok is kapnak kb. a Family Tax Benefit Part jóvoltából, ha nem túl magas a fizetésük

András

Hayim írta...

Azert hozzatok Magatokkal tartalek penzt :-).

Az optimista hozzaallas nagyon fontos, de az is, hogy tisztaban legyetek azzal, hogy itt sem feltetlenul egyszerubb az elet, es vannak nehezsegek.

Pl. a GYES hianya (a family tax benefit inkabb a csaladi potleknak felel meg), az ovoda horribilis ara, stb.

Mi van, ha nem kaptok munkat az elejen? Ausztral tapasztalat nelkul altalaban nehezebb a munkakereses (en ket het alatt talaltam annak idejen, de szerintem azert erdemes arra is felkeszulni, hogy ha ennel nehezebben fognak menni a dolgok).

Nem elbizonytalanitani akarlak Benneteket, mert az optimista hozzaallas nagyon fontos. Azert irok, hogy keszuljetek fel a nehezsegekre is, nehogy csalodas erjen Benneteket.

Amugy nagyon jol teszitek, hogy jottok, a nehezsegek ellenere en ugy gondolom, hogy mi is nagyon jol tettuk, hogy kijottunk.

stock írta...

No worries :-) Én is csak azért rakadtam billentyüzetet (amin nics is ékezetes betű sajna :-)) mert sokan olvassák a blogokat és csak rávilágitottam távolabbról is a helyzetre.
OZ is átalakul - hála a 'rich get richer' világjelenségnek. Most már itt is csak örökléssel vagy a lottónyereménnyel lehet normális nem istenháta mögötti telket vagy/és házat szerezni mint Európában, a semmiből kezdve nem nagyon. Sok ismerős ozzie van úgy hogy vagy utazásra vagy házra vagy gyerekre költi a pénzt amit megszerzett. A három egyszerre nem megy, sőt kettő egyszerre se nagyon ha valaki nulláról indul. A gyerekvállalás itt is luxusnak tűnik, nem saját tapasztalat. Az ovi sok pénzbe kerül. Az egyetem még többe.
Persze OK, még azért OZ a jobb!

Cheers

Névtelen írta...

Hat, nemreg meg en is tulzasnak kepzeltem amit az arakrol irtatok. Mindaddig amig nemreg en is Magyarorszagra es a Tescoba keveredtem , ahol a szokasos modon, arakat nem nagyon nezve pakoltam a kocsit, 6 ev Magyarorszagon eles utan volt egy tapasztalatom, hogy kb mennyibe kerul a kocsi tartalma, ranezesre 10.000 alatti osszegre saccoltam, mondjuk olyan 9.000 Ft-ra, a meglepetes akkor jott mikor fizetni kellett, mert 15.000 Ft volt. Mit mondjak nagyon meglepodtem. A sok statisztika es kemenyen alatamasztott adatok melle gondoltam egy kis saccolas is idefer.

Keresés ebben a blogban