2007-12-14

Életminőség

Azok, akik aggódnak értünk azt mondják, hogy Ausztráliában nem vár a bevándorlás után jó élet. Ez szubjektív dolog, ez ellen csak a matematikai statisztika érvelhet és talán ez megnyugtathat mindenkit. Minket is, többek között.

Vágjunk bele. A legfontosabb, mindent átölelő kimutatást az ENSZ-től vettem, mert ez tűnik a leghitelesebb és átfogónak.

Az ENSZ Fejlődési Programjának égisze alatt született meg az Emberi Fejlődés Mutatója (HDI - Human Development Index). A mögötte meghúzódó elképzelés a Nobel-díjas indiai közgazdász, Amartya Sen nevéhez kötődik. Eszerint a fejlődés nem más, mint az emberi képességek kiterjesztésének folyamata. A fejlődés célja az, hogy megteremtse az emberek lehetőségét a lehető legteljesebb emberi életre. A jólétnek e megfogalmazása nem pusztán a végkimenetekre irányul (azaz mekkora a jövedelem, milyen gazdag a fogyasztói kosár), hanem figyelembe veszi a választási szabadság növekedését (milyen mértékben képesek az emberek megválasztani életmódjukat és teljessé tenni életüket). Vagyis ahhoz, hogy jólétről beszélhessünk, a fejlődésnek

- az emberek fejlődését (mindenkinek megfelelő jövedelmet kell tudni szereznie munkavállalásából),

- az emberekért fejlődést (a közösségi szolgáltatásoknak segíteniük kell, szükség szerint másodlagos jövedelemmel kell kiegészíteniük a munkából szerzett elsődleges jövedelmet),

- és az emberek általi fejlődést (ez a széles körű részvételen, politikai egyenjogúsításon keresztül valósul meg) egyaránt magába kell foglalnia.

...és a ragsor:

Human development index (emberi fejlődés mutató) HDI Rank Country

1. Iceland

2. Norway

3. Australia

..................

36. Hungaryez nagyon sok adatból áll össze, ha valakit érdekel, akkor a hitelességét is megvizsgálhatja, annak, amit leírtam: http://hdr.undp.org/en/statistics/és néhány apró részlet, amiből összeáll:

Life expectancy index - Várható élettartam

1. Japan

2. Hong Kong, China (SAR)

3. Iceland

4. Switzerland

5. Australia

.................

63.Hungary (ez azért elég lesújtó)Education index - Oktatás

1. Australia

2. Ireland

3. Finland

4. Denmark

5. New Zealand

..................

25.HungaryEz utóbbihoz hasonlítottam a legutóbbi PISA-felmérés adatait http://www.pisa.oecd.org/ ahol Ausztrália a 8., Magyarország pedig a 26. helyen végzett.Végül magyarországi életünk metafórája: kivirágzott a rózsatövünk. Gondolom abban bízva, hogy jobb idők jönnek...pedig jön a fagy.

András

Nincsenek megjegyzések:

Keresés ebben a blogban